Sidvyer, senaste månaden

onsdag 7 maj 2014

Livet. #blogg100 Dag 68

Läser i Tommy Hellstens bok ”Flodhästen i vardagsrummet” om Human being / Human doing. 
Han skriver att människan har glömt vad det innebär att finnas till, att vara. Att människan inte längre har något egenvärde, att allt mäts efter vad man presterar. 
Det innebär att man styrs utifrån i stället för inifrån. Avsaknaden av ett jag gör att människan inte är närvarande i stunden som är, utan i stället fokuserar på sedan. Sedan, när jag blir pensionär, sedan, när min rätte partner kommer in i mitt liv, sedan, när jag får löneförhöjning… Då börjar livet!
På min toa hänger en text som jag har ramat in.

Your life is right now!
It´s not later! It´s not in that time of retirement. It´s not when your lover gets here. It´s not when you´ve moved into the new house. It´s not when you get the better job. Your life is right now. It will always be right now. You might as well decide to start enjoying your life right now, because it´s not ever going to get better than right now – until it gets better right now!

Livet är här och nu.
Livet är en dag när jag är orkeslös och sover två timmar efter att jag har varit på en anställningsintervju, en annan dag är livet när en liten, liten unge kiknar av skratt när vi busar, och livet är när tiden går fort-fort under engagerande djupa samtal med vänner, och natten har smugit sig in utan att vi märkt det.
Livet är när jag skalar en apelsin, eller när jag sitter vid vattnet och ser måsen som elegant och med precision dyker efter sitt byte, och livet är smärta och glädje, längtan och förnöjsamhet, tillit och oro och solsken och regn.

Livet är.
Här och nu.
Varje dag, timme, minut och sekund.
Mycket i livet är vi maktlösa inför. 
Annat kan vi styra, planera, schemalägga.
Och ibland, när vår tidtabell inte stämmer överens med Livets, när det inte blir som vi tänkt, rasar allt för ett ögonblick.
Med åren har jag lärt mig lita på, att när en dörr stängs öppnas ett fönster någon annan stans. 
Svaret kommer när det är dags.
Inte när jag vill. Men när det är dags.


3 kommentarer:

  1. Mycket Tolle över detta :) och jag håller med om varje ord. Hoppas det gick bra på intervjun och att du blir piggare och piggare. kram

    SvaraRadera
  2. Så fint du skriver om livet! :)

    Kram/Anna-Karin

    SvaraRadera

Om mig

Mitt foto
Skriver helst i hängmattan på min blommande ö, med kaffemuggen bredvid. Jag tror att det går att skriva, tänka, sjunga, måla och rabbla ord som skapar våra liv. Affirmationer är kraftfulla! Jag har skapat ett hus vid havet på det viset. Jag vägrar att delta i samtal om vinterkräksjukor och annat elände, jag vill inte ge min uppmärksamhet till det jag inte vill ha i mitt liv, eftersom jag tror att jag drar till mig det genom att fokusera på det. Det första jag tänker på när jag vaknar är allt jag har att vara tacksam över. Dagen blir alltid så bra då. Mest glad blir jag av två älskade små ungars kiknande skratt när vi busar tillsammans. Då finns inget annat, och mitt hjärta svämmar över av rosa lyckobubblor.